CASE

Metalix | Royal IHC

"Tot 10.000 ton staal per schip efficiënt snijden en leveren"

Royal IHC case 1
Royal IHC logo

Over Metalix | Royal IHC

Metalix is een onderdeel van Royal IHC, een Nederlandse scheepsbouwer die wereldwijd actief is. Zij snijden en vormen platen en profielen voor scheepsbouw. Denk dan aan commerciële schepen, superjachten en baggerschepen.

Royal IHC case 2

Wist je dat één schip tot wel 10.000 ton gesneden en gevormd staal kan bevatten? Enorm. Maar wel dagelijkse kost voor Metalix.

Momenteel werken om en bij de 50 medewerkers voor Metalix in een tweeploegendienst. General manager Peter Preusting staat aan het hoofd van het bedrijf.

Alles wat Metalix snijdt, moet ook op het juiste moment bij de eindklant arriveren. Dat in combinatie met de complexiteit van het werk, vraagt om optimale processen.

“Eerst sorteren we de platen. Daarna gaan ze richting de plasmasnijmachines, waar we niet alleen de onderdelen snijden, maar ook markeringen aanbrengen. Daardoor zijn alle onderdelen volledig traceerbaar en gecodeerd voor efficiënte constructie. Alle gesneden stukken worden op een flatbed trailer gelegd en zo geleverd bij de klant, die just-in-time met de juiste onderdelen voor hun specifieke bouwvolgorde aan de slag kan”, vertelt production manager Martin van Beekveld.

Royal IHC case 3
Royal IHC case 4

Het machinepark van Metalix bestaat voor het snijden van platen uit:

  • twee MicroStep plasmasnijmachines uit 2007 die recent zijn vervangen;
  • twee MicroStep plasmasnijmachines uit 2013;
  • een bijkomende plasmasnijmachine voor kleinere snijwerken;
  • een autogeen snijmachine.
 
Die twee MicroSteps uit 2007 waren in de zomer van 2023 aan vervanging toe. Hun eerste reflex? Contact opnemen met Wouters Cutting & Welding, waarmee ze al langdurig samenwerken.

 

Finaal kozen ze voor twee MicroStep MG 27001.35 Prkl plasmasnijmachines. Deze machines hebben een werkoppervlak van 27 meter bij 3 meter en zijn uitgerust met een snijkop voor zowel recht als bevel plasmasnijden, evenals een inkjet markeerunit. De Hypertherm XPR300-plasmabronnen kunnen platen tot 40 mm dik snijden, maar kunnen indien nodig worden opgewaardeerd.

Beide machines hebben de CNC-machinesturing iMSNC 500 en beschikken ook over een draadloos bedieningspaneel met enkele basisfuncties die in samenwerking met MicroStep zijn geprogrammeerd.

Royal IHC case 5
Royal IHC case 6

“We waren al vertrouwd met de kwaliteit van de MicroStep plasmasnijmachines en zijn vrij snel tot een akkoord gekomen over de levering van twee nieuwe machines. Daarbij waren we op zoek naar gelijkaardige machines die efficiënt in ons productieproces konden ingepast worden, maar waarbij we sneller en nauwkeuriger konden werken“, zegt director capacity centres Johan de Bie.

Ook de machine- en veiligheidsuitrusting zijn zorgvuldig overwogen. 

“Elke machine is voorzien van twee afzonderlijke zones, waardoor we op 8 posities platen van maximaal 12 meter op 3 meter kunnen snijden”, vertelt Martin van Beekveld.

 

Maarten Peelaers, operations manager bij Wouters Cutting & Welding, vult aan: “De machine is uitgerust met de MicroStep softwaremodule ‘werkzone management‘, waardoor deze ook softwarematig in twee zones is opgesplitst, bovendien voorzien van automatische plaatuitlijning. Daardoor kan de machine in de ene zone snijden en kan de operator intussen in de andere zone een CNC-programma klaarzetten, het startpunt en de uitlijning bepalen. De module is ook uitgebreid met de standaard interface voor de kraan.”

Er zijn twee afzonderlijke persoonsveilige snijzones per machine, met behulp van automatische deurvergrendeling en lichtbeveiliging. 

“Dit alles zorgt ervoor dat het snijden en de tussenverplaatsingen sneller verlopen, maar de operators indien nodig nog steeds veilig bij de machine kunnen.”

 

Royal IHC case 7
Royal IHC case 8
Royal IHC case 9

Meer cases

Op zoek naar snij- of laseroplossing?

Demo in showroom of vrijblijvende afspraak?

Of bel ons op +32 3 475 98 25