CASE

Ivens

"We werken efficiënter dan ooit."

Over Ivens

Ivens is in 1930 opgericht door de overgrootvader van Peter Van de Perck, die als huidig afgevaardigd bestuurder de vierde generatie van het Antwerpse familiebedrijf vertegenwoordigt.

In de beginperiode bouwde de firma vooral opslagtanks voor de voedingsindustrie en ondergrondse mazouttanks, terwijl het constructiebedrijf zich sinds de opmars van de petrochemie in de jaren zestig nu vooral op deze markt richt.

De tanks die Ivens bouwt, gaan tot 18 meter hoog en zelfs 50 meter in diameter. Daarvoor heb je kwalitatieve snijmachines nodig. 

Ze gebruiken twee plasmasnijmachines van Wouters Cutting & Welding. Eentje van 14×3 meter en eentje van 21×4,5 meter. Maar die laatste werd intussen vernieuwd.

Na 14 jaar intensief gebruik was de machine aan vervanging toe. Hiervoor klopten we opnieuw bij deze vertrouwde partij aan, die ons de CombiCut-machine van Microstep adviseerde.” zegt productiemanager Kris Luyten.

“Waar de vorige machine over een plasmabron van 260 A beschikte, is dit nu opgekrikt naar 450 A. Zo kunnen we nu voor sommige staalsoorten plaatdiktes tot wel 50 mm aan.”

Dikke platen dus. Maar dat vraagt ook om nauwkeurigheid. Want de platen moeten exact op elkaar aansluiten en precieze boutgaten hebben.

“De snede blijft perfect recht dankzij de ContourCut-technologie van Kjellberg. Nu kunnen we zelfs nog meer onderdelen – zoals hijsogen – nauwkeurig in eigen huis maken.”

14 jaar zit er tussen de oude en nieuwe machine. Welke verbeteringen zien ze dan, naast die ContourCut-technologie?

“De vorige plasmasnijmachine kon al snijden onder hoek, maar die beveltechnologie is nu verbeterd. Hiermee kunnen we schuine kanten aanbrengen, als voorbereiding op het lassen. Voorheen deden we dit dikwijls op een freesmachine in een andere afdeling. Nu werken we niet alleen sneller, maar ook veiliger, doordat we dit interne transport vermijden.”

“Daarnaast is er ook een software-update. Die communiceert met beide plasmasnijmachines. Het voordeel daarvan is dat we nu onze volledige productie opvolgen en alle data uitlezen in één overzicht.”

Ondanks dat het om een grote, nieuwe machine ging, was de impact op de operatoren minimaal. Althans volgens Van de Perck.

“De eigenlijke machinesturing is gelijk gebleven, wat meespeelde in onze keuze voor Wouters Cutting & Welding. Hierdoor kunnen we onze medewerkers namelijk op de beide snijmachines blijven inzetten, na een beperkte opleiding.”

Maar dat was niet de enige reden om opnieuw voor Wouters Welding & Cutting te kiezen.

“Bij eventuele storingen moeten we zo snel mogelijk weer up and running zijn. Wouters Cutting & Welding heeft hier in het verleden al hun meerwaarde bewezen op het vlak van onderhoud en een korte responstijd, dankzij hun ervaren servicetechnici en de nabijheid vanuit Turnhout. Als verdeler maken zij voor ons wel het verschil met hun korte communicatielijnen en die vlotte bereikbaarheid bij eventuele problemen. Wat dat betreft, delen wij als Vlaamse familiebedrijven dezelfde waarden, waardoor je kan spreken van een zekere match.”

Meer cases

Op zoek naar snij- of laseroplossing?

Demo in showroom of vrijblijvende afspraak?

Of bel ons op +32 3 475 98 25