Veelgestelde vragen

HIERONDER VIND JE EEN ANTWOORD OP DE MEEST GESTELDE VRAGEN

Betaalbaar, gemakkelijk in gebruik en toch uitmuntende snijkwaliteit. Met een Swift-Cut machine kom je ver. Bij WCW heb je keuze tussen de plasmasnijmachine en de waterstraalsnijmachine. Heb je nog vragen over een van de machines? Vind hieronder het antwoord of contacteer ons!

Swift-Cut Pro en XP

De Swift-Cut Pro en XP zijn geavanceerde snijmachines die gebruik maken van plasmatechnologie om nauwkeurig en efficiënt door verschillende materialen te snijden. Met hun innovatieve functies en intuïtieve bediening zijn de Swift-Cut Pro en XP de ideale oplossing voor zowel kleine werkplaatsen als grote industriële toepassingen, waardoor snijwerkzaamheden een upgrade krijgen.

Hieronder vind je een lijst met veelgestelde vragen. Heb je nadien toch nog vragen? Neem contact op met een expert!

Ja, de machine maakt gebruik van de plasmaspanning om de correcte snijhoogte aan te houden, ook wanneer de plaathoogte wijzigt. Wanneer de plaat omhoog komt en de afstand tussen de plaat en de toorts dus daalt, zal ook de spanning dalen. De machine zal dit detecteren en de toorts ook laten stijgen tot de spanning terug overeenkomt met de correcte vooringegeven spanning.

Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Denk dan aan de luchtkwaliteit, het materiaal en het aantal doorsteken. Is jouw machine correct ingesteld en gebruik je schoon materiaal? Dan gaan verbruiksartikelen 1 tot 3 uur mee.

Een uitzondering is de MaxPro 200 plasmabron voor de Swift-Cut XP. Die verhoogt de levensduur (en verlaagt dus de kosten) dankzij verschillende technologieën zoals LongLife, CoolFlow™ en TrueFlow™.

De Pro- en XP-serie-machines zijn tot op +/- 0,4 mm nauwkeurig.

Stappen voor het snijden van één onderdeel:
 1. CAM software → selecteren plaatmateriaal en dikte
 2. CAM software → inlezen tekening
 3. CAM software → nesten
 4. CAM software → aanmaken CNC
 5. Machine → inlezen CNC
 6. Machine → juiste onderdelen plasma
 7. Machine → stukje snijden

Je uploadt jouw DXF/DWG-tekeningen op de SwiftCAM-software vanuit je eigen mappen, netwerk of USB-stick. Het uploaden is zeer eenvoudig: je slecteert het bestand en klikt daarna op ‘importeren’. JPEG-afbeeldingen importeer je op dezelfde manier. Daarna kan je de geavanceerde beeldimportfunctie gebruiken om de tekening op te schonen, schalen of verwijderen.

Eens je alles geïmporteerd hebt, volg je stap voor stap het proces om jouw onderdelen te nesten.

De Powermax slijtdelen bestaan uit één cartridge, die zeer eenvoudig te vervangen is:
 • Zet de plasmabron uit met de hoofdschakelaar.
 • Draai de huidige cartridge uit de toorts.
 • Controleer en vervang eventueel de cartridge door een nieuwe.
 • Zet de plasmabron terug aan met de hoofdschakelaar.
Dankzij de combinatie van de Hypertherm SYNC technologie waarbij er een RFID chip in de cartridge zit, en de Swift-Cut Pro machine die deze kan uitlezen, kan je via de machinesturing het aantal doorsteken en aantal snijuren monitoren.

Er zijn veel variabelen waar je rekening mee moet houden. Denk dan aan stroom, perslucht, gassen, snijonderdelen, operatorkosten en routineonderhoud. Dat maakt het moeilijk om er een exact uurtarief op te plakken.

Plasmasnijden is, in vergelijking met waterstraalsnijden, wel goedkoper.

De kost ten opzichte van lasersnijden hangt af van de materiaaldikte. Want die dikte bepaalt de snijsnelheid van jouw laser. Bij dunnere materialen is lasersnijden doorgaans goedkoper dan plasmasnijden.

Swift-Cut-software is uiterst gebruiksvriendelijk. Stap voor stap helpt de software je om jouw tekening of parametrische vorm te nesten en jouw CNC-code te genereren. Er zijn zelfs verschillende schermlay-outs waartussen je kiest naargelang jouw kennis en ervaring. Zo kunnen zowel beginners als ervaren gebruikers ermee aan de slag.

Wanneer je een Swift-Cut-snijmachine aankoopt, krijg je altijd een professionele opleiding ter plaatse.

De machine heeft een eenvoudige functie waarbij je aan de hand van twee of drie punten een vrije snede kan maken. Dankzij deze functie kan je zeer eenvoudig de restplaat afsnijden om deze dan terug te plaatsen in het platenrek.

Uiteraard! Je kan bij WCW een demo krijgen van verschillende snijtechnologieën en snijmachines.

Ja, het is mogelijk om met de machine gaten in een koker te snijden zolang deze onder de snijkop past. De koker dient wel goed uitgelijnd te worden.
Ja, de Powermax plasmabron heeft een speciale functie die het toelaat om de snijvlam aan te houden, ook wanneer deze kort door gaten gaat.
De Swift-Cam software heeft een JPEG-convertor voor het inlezen van JPEG-tekeningen (meestal logo’s). Die kan je dan omzetten naar een te snijden file.

Je kan elk CAD-programma gebruiken op de Swift-machines. Zolang je de bestanden kunt opslaan in een DXF/DWG-formaat, open je ze probleemloos in de SwiftCAM-software.

Swift-Cut-plasmamachines integreren naadloos met Hypertherm-plasmabronnen en -toortsen. Als je al een Hypertherm-plasmabron hebt, kunnen wij, afhankelijk van de leeftijd, adviseren welke onderdelen nodig zijn om deze aan te sluiten op een van onze machines.

Ja. Als je dat wil doen, moet je alleen de aansluiting van de machinetoorts en CNC loskoppelen en jouw handtoorts aansluiten. Daarnaast moet je het materiaal op het snijbed van de Swift-Cut leggen om gebruik te maken van de massa. Maar je kan ook een aparte massakabel aansluiten als je zonder de Swift-Cut wilt werken.

Ben je klaar met manueel snijden? Dan kan je de machinetoorts en CNC terug aansluiten.

Geen enkel probleem. We hebben veel klanten die profielen op onze plasmasnijmachines snijden. De maximale hoogte die op de machine is toegestaan is 100 mm voor de Pro en 150 mm voor de XP.

Ja, het is mogelijk om traanplaten te snijden op de machine.
Nee, de Swift-Cut Pro serie heeft de mogelijkheid om de plaat softwarematig uit te lijnen. Dankzij het ingeven van twee punten weet de machine hoe schuin de plaat op de snijtafel ligt, en trekt de machine het snijprogramma onder dezelfde hoek.
De Soft Sense plaatdetectie heeft twee belangrijke voordelen:
 • Wanneer je zeer dunne platen snijdt, worden deze niet ingedrukt wanneer de plaatdetectie gebeurt. Zo blijft de correcte ontsteekhoogte en doorsteekhoogte gegarandeerd.
 • Wanneer platen een folie of een primer hebben, of wanneer deze zeer vuil zijn, kan er toch steeds een correcte plaatdetectie gebeuren.
Dankzij de combinatie van de Hypertherm SYNC technologie waarbij er een RFID chip in de cartridge zit, en de Swift-Cut Pro machine die deze kan uitlezen, kan de machinesturing controleren of de juiste onderdelen gemonteerd zijn. Indien dit niet het geval is, geeft de machine een foutmelding.

Wanneer je gaten snijdt met een standaard single gas luchtplasmasnijder, volg je best de 2xD-regel. Dit betekent dat jouw kleinste gat een diameter moet hebben die twee keer zo groot is als de materiaaldikte. Zo behoud je een goede kwaliteit en tolerantie.

Bijvoorbeeld: in een plaat van 5 mm dik bedraagt de minimum gatdiameter 10 mm.

Al onze machines berekenen automatisch de optimale aanloop, snijhoogte en snijsnelheid. En dat resulteert in perfect gesneden gaten.

In het geval van CNC-plasmastroombronnen kijk je best eerst naar de doorsteekcapaciteit. Dat is de maximale materiaaldikte die je kan plasmasnijden. Daarna kijk je naar de 80%-regel van jouw productie. Welke materialen snijd je het meest en moet je vlot kunnen snijden? 80% van het snijvermogen van jouw plasmastroombron moet groot genoeg zijn om die materialen vlot en kwalitatief te snijden.

Bijvoorbeeld: je snijdt doorgaans platen van 40 mm. In dat geval heb je een snijvermogen van 50 mm nodig.

Dit zorgt ervoor dat jouw onderdelen minder snel verslijten én dat je snedes kwalitatiever zijn.

De voeding van je plasmasnijder hangt samen met het maximale vermogen van jouw gekozen plasmabron. Afhankelijk van hoe je jouw machine configureert, adviseren we je graag over je voedingsvermogen.

Plasma gebruik je alleen voor geleidende materialen. De drie populairste zijn zacht staal, roestvrij staal en aluminium. Maar ook koper, messing, titanium, Hardox, Inconel en gietijzer kan je met plasma snijden.

Alle slijtdelen zijn direct verkrijgbaar bij WCW.

Swift-Jet Pro

De Swift-Jet Pro is misschien wel de meest veelzijdige CNC- snijmachine op de markt. De machine snijdt bijna overal doorheen met dank aan een waterstraal gemengd met abrasief. Zwaar materiaal verandert in licht werk. En het eindresultaat? Een gladde randafwerking, geen door warmte aangetaste zones en quasi geen nabewerking.

Hieronder vind je een lijst met veelgestelde vragen. Heb je nadien toch nog vragen? Neem contact op met een expert!

Er zijn geen garanties voor de levensduur van de snijonderdelen, maar je mag uitgaan van zo’n 15 – 20 uur voor een robijn orifice, en zo’n 30 – 40 uur voor een nozzle (bij gebruik van de vereiste snijwaterkwaliteit).

Het abrasief dient droog en uit de buurt van vochtige omgevingen bewaard te worden.

Metalen waterstraalsnijden is een trager proces, maar zoals bij alle snijprocessen hangt dat af van het type materiaal en de dikte ervan, het vermogen van je pomp en de vereiste snijkwaliteit.

De Swift-Jet Pro-tafel kan tot 10 m/min. snijden door zachte materialen zoals schuim. Maar voor bijvoorbeeld graniet van 25 mm, zit de snelheid eerder op 25 mm/min.

Dat hangt ervan af welk systeem je gebruikt. Waterjets zijn traditioneel duur om aan te kopen en te gebruiken. De Swift-Jet Pro is ontworpen om die trend te doorbreken.

Daarvoor vertrokken ze vanuit het succesvolle Pro-plasmatafelontwerp. Na enkele specifieke upgrades van de aandrijving en het portaal behoudt het ontwerp een ongelooflijke prijs-kwaliteitverhouding.

En er is meer. De direct aangedreven hogedrukpomp is 30% efficiënter dan intensifieerpompen. De gemiddelde kosten (abrasief, water, stroom, slijtdelen,…) zijn daardoor veel lager in vergelijking met andere waterstraalsystemen.

Swift-Cut staat erom gekend gebruiksvriendelijkheid te combineren met uitgebreide functies. De Swift-Jet Pro is daar geen uitzondering op. Uit klantenfeedback blijkt zelfs dat velen niet konden geloven hoeveel de machine kan zonder dat er complexe systemen bij komen kijken.

En heb je toch vragen? Dan staat er bij WCW altijd wel een technisch ondersteunende ingenieur klaar voor je.

Ja. Je kan op elk moment snijabrasief aankopen bij WCW.

Stil waterstraalsnijden bestaat nog niet. Je snijdt met abrasief en meer dan 3.000 bar (of 43.000 psi), en dat brengt lawaai met zich mee.

Maar: je kan het lawaai wel verminderen. Daar zorgt ons instelbare waterniveausysteem voor in combinatie met een direct aangedreven pomp met laag toerental. 

In regel zijn alle homogene materialen te snijden met een waterjet. Van alle verschillende metalen, tot hout of graniet, tot kunststof. De enige materialen die u niet kunt snijden zijn gehard glas, diamant, bepaalde keramische materialen en broze kunststoffen.

Technisch gezien kan je snijabrasief hergebruiken, maar in de praktijk gebeurt dat weinig. Swift-Cut zelf biedt geen product of dienst aan om snijabrasief te herbruiken, maar er zijn bedrijven die je daarbij kunnen helpen.

Let wel op en bekijk dit met voorzichtigheid. Nieuw abrasief heeft een bepaalde scherpte & korrelgrootte en beschikt over eigenschappen die anders zijn dan bij gebruikt abrasief.

Dat maakt dat gebruikt abrasief snijsnelheden vertraagt, een onregelmatig debiet of zelfs schade aan jouw werkstuk kan veroorzaken.

Ja, de Swift-Jet heeft standaard een manuele waterniveauregeling waardoor je onderwater kan snijden. Onderwater snijden vermindert duidelijk het geluidsniveau en het opspattend water.
Dit is afhankelijk van het te snijden materiaal. Zachte kunststoffen kunnen zonder snijabrasief gesneden worden, metalen worden altijd met snijabrasief gesneden.
Het water dat gebruikt wordt voor het snijden recirculeert niet, maar stroomt weg via de overloopbuis die in de snijtafel is ingebouwd. Deze overloop moet worden aangesloten op een waterafvoerleiding (als je geen gevaarlijk materiaal snijdt). Als je gevaarlijk materiaal snijdt, heb je een filter nodig.

Als het abrasief op is, stopt de Swift-Jet Pro onmiddellijk met snijden. In zo’n geval vul je het reservoir opnieuw en ga je verder waar je eindigde. Geen gedoe, geen materiaalverspilling.

Detecteert je Swift-Jet Pro een waterdrukdaling? Dan stopt de machine automatisch met snijden, waarna je een foutmelding krijgt op het scherm. Lokaliseer het probleem en start de watertoevoer opnieuw. Gebruik uiteindelijk de functie ‘herstel van de snede’ om uw snede exact te beginnen waar je eindigde.

Al het snijabrasief komt in de snijtafel terecht, waarna het naar de bodem zakt. Verwijdering ervan gebeurt met een speciaal verwijderingssysteem (aftermarketopties zijn beschikbaar) of handmatig.

Het abrasief is niet gevaarlijk, net zoals alle andere materialen die je met jouw waterstraal snijdt.

We raden je wel aan jouw tank te legen na elke twee ton gebruikt abrasief.

Voor de Swift-Jet-machine heb je een monofase voeding nodig (230V / 6A). Voor de hogedrukwaterpomp heb je een driefasige voeding nodig (380 V / 40 A).

De lineaire positienauwkeurigheid van de tafel is 0,2mm/m en de herhaalbaarheid is 0,4mm/m. Heb je een bepaald onderdeel in gedachten? Neem dan contact met ons op en wij maken met plezier een proefstuk.

De Swift-Jet Pro bevat IGEMS CAD/CAM-software. Deze CAM-software, de standaard voor waterstraalsnijden, past automatisch snijsnelheden en parameters aan voor interne en externe hoeken en houdt rekening met kerfcompensatie, druk, abrasiefdebiet en snijnozzle in de snijkop. Dankzij de combinatie van de slimme software en uitstekende aandrijving van de Swift-Jet machine zijn scherpe binnenhoeken zeker mogelijk om te snijden.