CASE

Singeling

"Ook wanneer we speciale wensen hebben, regelt Wouters dit voor ons"

Over Singeling

Singeling Constructie-Lastechniek uit Wormerveer, met Laurens Singeling aan het roer als vierde generatie, is een bedrijf dat bekend staat om zijn vakmanschap in lassen, plaatwerk en constructiewerk.

Singeling neemt vooral uitdagende klussen aan die hoge kwaliteitseisen stellen, een bijzonder ontwerp hebben of werken met lastig te lassen materialen. Hun motto “geen las te lastig” maken ze elke dag waar. Ze wonnen in 2021 niet voor niets de Smart Manufacturing Award, een eerbetoon aan hun vooruitdenkend handelen.

In PTA-lassen (Plasma Transferred Arc Welding) zijn precisie en controle over de complexe lasbewegingen essentieel. De eisen zijn zo hoog dat je ze met manueel lassen moeilijk bereikt. Daarom zocht Singeling een machine die niet alleen nauwkeurig positioneert, maar die complexe bewegingen uit kan voeren met een hoge herhalingsnauwkeurigheid.

Gelukkig valt PTA-lassen uitstekend te automatiseren. Robert Schildermans, Sales Engineer bij Wouters, legt uit: “Voor dit lasproces is het in de eerste plaats van belang dat het werkstuk nauwkeurig is te positioneren. Een tweede belangrijke eis is de extreem lage draaisnelheid van de positioner.”

Uiteindelijk viel het oog van Singeling op de Pema Skymaster Pro APSI.

Tijdens een demo bleek al snel dat de manipulator gemakkelijk valt te bedienen en te programmeren. De operator kiest uit een bibliotheek van 1.750 posities en 35 cycli. Veelzijdig en toch eenvoudig.

De Skymaster bevalt uitstekend volgens Johan Singeling: “Onze medewerkers kunnen ermee lezen en schrijven. Wat voor ons opvalt is de robuuste opstelling en het geïntegreerde en goed toegankelijke besturingsdeel. Verder zijn alle bewegingen nauwkeurig en eenvoudig in te stellen. De op- en neergaande beweging wordt hydraulisch uitgevoerd evenals de beweging waarmee de tafel tot maximaal 135° kan kantelen. En dan natuurlijk de lage draaisnelheid waarbij de manipulator in staat is om voldoende koppel te geven; ook bij zeer zware werkstukken. Alleen wanneer we dáárop kunnen vertrouwen, heeft het automatiseren zin.”

Een samenwerking draait natuurlijk rond meer dan alleen de machine. Wouters Cutting & Welding probeert net dat beetje extra te doen. En daar slagen ze ook in, volgens Laurens Singeling.

“We hebben nu eenmaal te maken met unieke opdrachten die vaak toch wel onder enige tijdsdruk moeten worden gerealiseerd. Snel schakelen is dan ook voor ons een belangrijke eis en dát is mogelijk met dit bedrijf. Ook wanneer we speciale wensen hebben, regelt Wouters dit voor ons. Recentelijk is er bijvoorbeeld een softwareupdate geweest. Zij nemen eenvoudig een nieuwe geheugenkaart mee, wisselen die ter plekke uit en wij kunnen weer met een nieuwe functie aan de slag. Prima samenwerking!”

Meer cases

Op zoek naar snij- of laseroplossing?

Demo in showroom of vrijblijvende afspraak?

Of bel ons op +32 3 475 98 25