CASE

Jan De Nul Group

"Nu gebeurt alles in één stap, met enorme tijdwinst als gevolg"

Over Jan De Nul Group

Heeft Jan De Nul Group nog een introductie nodig? Deze gigant is een van de grootste baggermaatschappijen wereldwijd. Een reputatie waar ze al aan bouwen sinds hun oprichting in 1938. Hun meest bekende projecten zijn ongetwijfeld de palmeilanden in Dubai of de baggerwerken in het Suezkanaal.

Om die projecten succesvol te laten verlopen, doet Jan De Nul Group beroep op een eigen vloot bestaande uit maar liefst 85 schepen. Sommige van die schepen behoren tot de grootste en krachtigste in de wereld.

Al die schepen ontwerpen en bouwen ze zelf. Daarmee zijn ze een van de enige baggeraars in de wereld die dat doet.

“Ten eerste heb je de levertermijnen zo beter in de hand. Daarnaast is er de factor kwaliteit. Vaak gaat het om behoorlijk complexe onderdelen met een grillige vorm waar heel wat knowhow voor nodig is. We denken dat we de veelal complexe onderdelen nog altijd het best zelf kunnen maken. Bovendien gaat het om kennis die je graag in eigen huis houdt en liever niet uitbesteedt“, vertelt José Pycke, Manager Workshops bij Jan De Nul Group.

Recent botste Jan De Nul Group echter op een inefficiëntie in het productieproces. Om dat aan te pakken, klopten ze bij Wouters Cutting & Welding aan voor een nieuwe plasmasnijmachine. Hun keuze ging uiteindelijk naar de MG van MicroStep.

“Onze oude brandsnijmachine functioneerde nog wel, maar we konden er geen lasafschuiningen mee snijden. Die moesten na het (recht)snijden achteraf nog manueel met een snijbrander of een haakse slijper worden aangebracht, iets wat bijzonder veel tijd kost. De machine van MicroStep heeft daar komaf mee gemaakt“, aldus José Pycke.

De CNC-sturing van de MG genereert automatisch het programma. Daarbovenop beschikt het ook over een roterende snijkop met een hoekbereik van -50° tot +50°. Die snijkop heeft een ingebouwde beveiliging. Dat maakt dat alle naden haarfijn gesneden worden. Voeg daar de Kjellberg ContourCut en bevelcorrectie aan toe, en je weet dat Jan De Nul Group beschikt over een parel van een snijmachine.

Maar de machine is ook krachtiger. De plasmabron werd stevig verhoogd naar 440 A. Dat brengt de snijcapaciteit van 20 mm naar maximaal 50 mm plaatdikte. Vóór de MG moesten ze vanaf 25 mm dikte overschakelen op trager autogeensnijden.

En waarom daar stoppen?

Met een MicroStep kun je bijzonder veel richtingen uit. Van die opportuniteit maakte Jan De Nul Group graag gebruik. Bovenop de machine monteerden ze een Mitsubishi-robot om automatisch buizen te snijden met een diameter tot 2.000 mm en 80 mm dikte.

Was de klant tevreden? Zeker en vast.

“De plasma- en autogeensnijmachine met geïntegreerde robot heeft in de eerste plaats voor een aanzienlijke tijdwinst gezorgd doordat alle lasaanschuiningen met de plasma roterende snijkop nu automatisch en in één snijstap gebeuren. De kwaliteit is daardoor ook gestegen. Wat het buizensnijden betreft, is niet alleen ons bereik vergroot, we kunnen nu ook om het even welke vorm snijden. Qua flexibiliteit zijn we er een stuk op vooruitgegaan“, besluit Pycke.

Meer cases

Op zoek naar snij- of laseroplossing?

Demo in showroom of vrijblijvende afspraak?

Of bel ons op +32 3 475 98 25