CASE

Engicon

"Dit bevestigt onze groeiambities"

Over Engicon (Geldof)

In 1969 zag Geldof Metaalconstructie het levenslicht. In de jaren daarvoor was het bedrijf actief in de vlasindustrie, maar het zag het toekomstpotentieel van de metaalbewerkende industrie en verlegde zo zijn focus.

Een halve eeuw later veranderde het de bedrijfsnaam naar Engicon, een naam die beter past binnen de internationale ambities. Vandaag is het een Europese leider in de constructie van metalen opslagoplossingen.

Recent investeerde Engicon in een nieuwe plasmasnijmachine en wisseltafel bij Wouters Cutting & Welding. Dieter Vandeputte, facility manager bij Geldof, legt uit.

“Onze vorige snijmachine was meer dan 30 jaar oud en kon niet langer de nodige capaciteit en kwaliteit bieden. Ook de beschikbaarheid van wisselstukken kon niet langer gegarandeerd worden, waarop we besloten om op zoek te gaan naar een nieuwe snijmachine. Even hebben we lasertechnologie overwogen, maar de dikte van het merendeel van onze platen en ook het verschil in snelheid met plasmasnijmachines deden ons uiteindelijk kiezen voor die laatste.”

Uiteindelijk kozen ze bij Engicon voor de MicroStep MG-plasmasnijmachine met een Tecloga POWERtrac-wisseltafel.

Met de MicroStep opent er een wereld aan nieuwe mogelijkheden. Drie snijkoppen garanderen een aanzienlijke uitbreiding van Engicons productiviteit. En daar stopt het niet.

“Waar we voorheen bijvoorbeeld enkel rechte contouren konden snijden, en vervolgens manueel moesten afschuinen (of een aparte machine gebruiken), is deze functionaliteit op de nieuwe machine geïntegreerd door middel van een plasmarotatorbevelkop, wat ons flink wat tijdwinst oplevert”, vertelt Vandeputte.

“Met een tweede kop, een pneumatische Micro­Punch-markeerunit, kan engineering het markeren van platen programmeren. Bij de vorige snijmachine moest de operator op de tafel gaan staan en met een handtoestel markeringen aan­brengen. Wanneer het dan platen betrof waaruit 200 stukken moesten komen, ging er heel wat tijd aan op die we niet konden besteden aan het snijden. Nu brengt de markeerunit automatisch vanuit het ERP-systeem een code aan op de plaat waarin het smeltnummer, tekeningnummer, de projectnaam en operator vervat zitten. Zo is de plaat klaar wanneer ze de machine verlaat.”

De derde kop is een autogeensnijkop. Daarmee snijdt de machine vlot platen tot 100 mm. Ideaal voor dikwandige drukvaten of bepaalde hulpstukken.

Naast naar de technologieën, keek Engicon ook naar de software. Met MicroStep Production Manager (MPM) beschikken ze over een koppeling met het ERP-pakket. Daardoor is er real-time inzicht in de stock. En dat is een grote hulp in stuk- en plaatbeheer.

In combinatie met het wisseltafelsysteem zorgt de software ervoor dat Engicon urenlang onbemand kan snijden.

“De softwarekoppeling laat toe om vooraf de barcodes te scannen van de plaat of nesting die moet worden gesneden. De operator doet dat vóór 21 u. Vervolgens kan hij een plaat op de wisseltafel leggen, of op de andere tafel kleinere of grotere stukken met lange looptijden. In de eerder genoemde markeerunit zit een lasersensor die de plaatuitlijning op de tafel automatisch detecteert. Na de plaatsing op de tafel kan de operator vertrekken en kan de machine nog een paar uur onbemand doorsnijden.”

En de samenwerking?

“We zijn erg tevreden met onze keuze”, besluit Vandeputte. “De combinatie van de plasmasnijmachine, het wisseltafelsysteem en de managementsoftware biedt ons alles om onze verdere groeiambities in de praktijk om te zetten. Wouters Cutting & Welding heeft ons als lokale speler met gedegen vakkennis goed begeleid gedurende het gehele traject.”

Meer cases

Op zoek naar snij- of laseroplossing?

Demo in showroom of vrijblijvende afspraak?

Of bel ons op +32 3 475 98 25