Waterstraalsnijden

Met een waterstraalsnijder snijd je diverse materiaalsoorten: van metaal tot glas en plastic. Waterstraalsnijden is een zeer precieze snijtechniek die perfect is voor het snijden van hittegevoelige materialen.

Hoe werkt waterstraalsnijden?

Een waterstraalsnijmachine werkt met water onder hoge druk tot wel 6000 bar.

Daarnaast voegt de waterstraalsnijmachine ook snijzand toe aan de waterstraal. Fijne, scherpe korreltjes die het water de nodige munitie geven om door je materialen te snijden.

Het snijzand zorgt in combinatie met het water onder hoge druk voor de meest nauwkeurige sneden in verschillende materiaalsoorten. Een hogedrukpomp zorgt voor voldoende waterdruk.

Doorgaans zijn er twee soorten pompen:

  • Direct-driven
    Een direct-driven pomp drijft de snijkop rechtstreeks aan. Deze pomp is meestal budgetvriendelijker en vind je op onze Swift-Cut-machines.

  • Intensifier
    Deze pomp gebruikt een extra hydraulische motor die de snijkop aanstuurt. Dat maakt de pomp wat prijziger dan de direct-driven pomp. Je vindt een intensifier pomp eerder terug op zwaardere machines zoals die van MicroStep.

Waarmee moet je rekening houden bij waterstraalsnijmachines?

  1. Veelzijdig
    Waar andere snijtechnieken enkel geschikt zijn voor verschillende soorten metaal, snijd je met een waterstraalsnijmachine door zo goed als elk materiaaltype. Van kunststoffen en rubber tot glas en keramiek; de mogelijkheden zijn enorm.
  2. Hoge precisie
    Waterstraalsnijden is de meest nauwkeurige techniek in ons aanbod. Is een zeer hoge afwerkingsgraad je belangrijkste vereiste? Kies dan voor een waterstraalsnijmachine.
  3. Perfect voor hittegevoelig materiaal
    Bij zowel autogeen, laser- als plasmasnijden wordt hitte gebruikt om het materiaal door te snijden. Hitte verandert de samenstelling van sommige materialen en andere materialen zoals kunststoffen verdragen hitte gewoonweg niet. Voor deze toepassingen is een waterstraalsnijder ideaal.
  4. Nauwkeurigheid vraagt tijd
    Waterstraalsnijden is een enorm nauwkeurige techniek, maar vraagt meer tijd. Het is daarom belangrijk om de afweging te maken tussen wat het belangrijkst is: sneller snijden of nauwkeuriger snijden.
  5. Onderhoudsgevoeliger
    Waterstraalsnijmachines vragen meer onderhoud en nazicht dan onze andere machines. Water zorgt voor snellere slijtage en ook de hogedrukpomp heeft regelmatig een controle nodig.

Onze referenties in waterstraalsnijden

Spimabo | Swift-Cut

Spimabo kocht een Swift-Jet Pro waterstraalsnijder om hun machinebouw te professionaliseren. Lees hier hun verhaal.

Lees verder →

Welke waterstraalsnijmachines vind je bij ons?

Logo MicroStep

MicroStep

MicroStep is een high-end merk waarmee je alle kanten uit kan. Van kleinere installaties tot complete productielijnen met de laatste nieuwe technologieën. Met meer dan 250 verwezenlijkte projecten vinden we ook voor jou de perfecte machine.

Swift-Cut

Swift-Cut machines zijn compact en budgetvriendelijk. Daarbovenop zijn ze vooral zeer eenvoudig in gebruik. Je vindt de machines vooral terug bij kleinere firma’s waar de snijbehoefte iets lager ligt. Wouters Cutting & Welding is exclusief verdeler van Swift-Cut in de Benelux.